Blog
Realistisch Nieuws Blog
Klimaat hysterie
Volgens de klimaat experts wordt het steeds warmer in Nederland, met warmere zomers en mildere winters. Er zullen straks palmbomen groeien aan onze kust en de zeespiegel zal 18 meter stijgen. Dat is zo ongeveer de klimaat hysterie die iedere dag de media overstroomt.
​
Wij houden de temperaturen binnen Nederland sinds 2010 zelf bij (bron KNMI en De Bilt) en daaruit blijkt in ieder geval voor Nederland dat de hysterie niet terecht is.
Warmere zomers en mildere winters
Natuurlijk weten wij ook wel dat 'het klimaat' zich niet beperkt tot Nederland alleen, maar de weermannen en vrouwen doen er wel alles aan om ons avond aan avond te vertellen dat ook in Nederland het klimaat en het weer veranderd, met warmere zomers en mildere winters. Vooral op dagen dat het toevallig gewoon lekker (warm) weer is buiten slaan ze meteen alarm, zie je nu wel, het warmt echt op in Nederland. Bij extreem koude dagen hoor je ze meestal niet. En is dat terecht vroegen wij ons af.
Temperaturen Nederland
Om die reden zijn wij zelf de temperaturen in Nederland gaan bijhouden. Dat doen we maandelijks en baseren ons qua bron op de gegevens van het KNMI en de weerstatistieken van De Bilt (die laatstgenoemde gebruikt ook de KNMI cijfers als input). En wij zagen wat opvallende zaken!
Zo werd er in 2019 een correctie gedaan van 0,1 graad (lager in dit geval, zie gele high light in onderstaande spreadsheet) van de maand september 2018 (een correctie, 1 jaar later). Verder zijn begin 2021 de 'normale temperatuurwaarden' zoals we die al sinds 75 jaar gebruikten, opeens verhoogd. De reden dat dit is gedaan is omdat de 'experts' van mening waren dat door de (door hun vermeende) opwarming van de afgelopen 10 jaar, de normale gemiddelde waarden niet meer representatief zouden zijn. Bizar verhaal... Alle weermannen en weervrouwen die u dagelijks bij de MSM hoort hebben onderling ook afgesproken per 1 januari 2021 ook niet meer te refereren aan 'warmer of kouder dan normaal' omdat zij die normale waarden temperatuur die 75 jaar is gebruikt dus niet als 'normaal' beschouwen. Dat komt allemaal toch een beetje over als 'gegoochel' met cijfers en waarden, en is statistisch bezien niet te verklaren.
Temperatuur 2021
Als we specifiek kijken naar de temperaturen van heel 2021 zien we dat het gemiddeld 1,24 graad koeler was dan in 2020. Het was zelfs zo koud dat de gemiddelde jaartemperatuur zelfs onder (de door de experts opgehoogde) normale waarden temperatuur lag.
2021 staat daarmee op nummer 3 van koudste jaren van de afgelopen 12 jaar!! Iedereen herinnert zich natuurlijk ook vast nog wel de ijs en sneeuw periode van februari 2021, de kou en het schaatsen. Daarnaast was het voorjaar erg koud en ook de maand augustus veel te koud voor de tijd van het jaar.
Temperaturen overzicht 2010 t/m 2021
Hieronder ziet u een printscreen van de spreadsheet die wij zelf bijhouden de afgelopen 12 jaar.
​
Koudste en warmste jaren
Hieronder de top 3 van koudste jaren (van de afgelopen 12 jaar):
-
2010
-
2013
-
2021
​
De Top 3 van warmste jaren (van de afgelopen 12 jaar):
1. 2014 (dus alweer 7 jaar geleden)
2. 2020
3. 2018
​
Zoals u ziet hebben wij de oude 'normale waarden temperaturen er ook bij laten staan, en ook de door de klimaat experts per 1 januari 2021 opgehoogde normale waarden temperaturen geplaatst.
​
Wat belangrijk is om te weten
De weerstations maken natuurlijk ook een technische vooruitgang door, ze meten beter, meer en vaker dan vroeger. Daarnaast zijn er natuurlijk ook meer weerstations bijgekomen. De plekken waar deze weerstations staan zijn ook bepalend voor de temperatuur die ze meten. Zo is er heel veel te doen geweest om de verplaatsing van een weerstation in Eelde, die eerst redelijk uit de wind stond, maar later in de volle zon is gezet vlakbij vliegveld Eelde wat natuurlijk een hogere temperatuurmeting tot gevolg zou kunnen hebben. Dat is wel belangrijk om te weten als we nieuw gemeten temperaturen willen staven aan in vroeger jaren gemeten waardes.
​
Aantal weerstations in Nederland
Het KNMI heeft 48 automatische weerstations, waarvan er 34 op land staan, en 14 op zee. Verspreid over het land staan ook nog 14 windpalen die ook temperaturen meten (letterlijk op grotere hoogte).
​
Marcel Crok Clintel
Wie heel veel waardevolle informatie heeft verzameld over het weer en het klimaat en tevens over hoe de door de KNMI gemeten waardes tot stand komen, is Marcel Crok (meer info op https://www.clintel.nl)
​​
Deel dit artikel
Heb je vragen? Vul dan aub ons contactformulier in!
​