top of page
Graafmachine bewegende opent bos

Opinie

Realistisch Nieuws opinie

De onzin van Biomassa Centrales

Stapel van beboste logs

2 JANUARI 2022

DE ONZIN VAN BIOMASSA CENTRALES

Sinds het Parijs akkoord en de "green deal" van Frans Timmermans is er een opkomst van het gebruik van Biomassa en de bouw van nieuwe Biomassa centrales. Biomassa zou alleen bestaan uit afvalhout, zoals afgebroken takken, oude pallets en resthout uit bv. de meubelindustrie. Maar iedereen die weleens een open haard heeft zien branden weet natuurlijk hoe ontzettend snel hout verbrand.

 

Bovengenoemde restafval is dan ook bij lange na niet toereikend om een biomassa centrale te laten draaien en zodoende energie op te wekken. De laatste jaren worden er daarom hele bossen gekapt en wordt dit hout per vervuilende zeeschepen naar Nederland vervoerd. Ook binnen Nederland zelf worden bossen en bomen gekapt door Staatsbosbeheer. En dat allemaal terwijl bomen nu juist zo hard nodig zijn in de strijd tegen CO2 en voor de leefbaarheid op aarde.

Hieronder vind je een verzameling van interessante video's en documentaires van oa. POW en Zembla die haarfijn de zin en onzin van Biomassa centrales blootleggen.

De Hofbar

Pow maakte in het programma De Hofbar een prachtig item over de zin en onzin van Biomassa. Aan het woord komt oa. Fenna Swart die fel tegen de komst van de grootste biomassa centrale van Nederland in Diemen is. Zij heeft via de lokale politiek en door het opzoeken van de landelijke media, de tegenstanders van de biomassa centrale een stem gegeven.

Zembla

Zembla maakte een geweldige en veel bekeken documentaire over Biomassa en vroeg zich af of de vraag naar Biomassa leidt tot grootschalige kap en kaalslag in de wereld! Ook vele klimaat experts komen aan het woord en uiten ernstige twijfels bij het gevoerde beleid en maken ze zich grote zorgen over uitstoot van de Biomassa centrales die volgens hen een zeer groot gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Boskap voor Biomassa

Ook in Nederland worden bomen en bossen gekapt. Het Schoorlse Bos in de Noord-Hollandse duinen is misschien wel het bekendste voorbeeld van de afgelopen jaren waarover zeer veel te doen is geweest in diverse media, zie onderstaande video's. Ook wordt Staatsbosbeheer verweten een business model te hebben gemaakt van de bomenkap!

Deel dit artikel

Heb je vragen? Vul dan aub ons contactformulier in!

bottom of page