top of page
Kernreactor

Opinie

Realistisch Nieuws opinie
De waarheid over Kernenergie

Energiecentrale

1 JANUARI 2022

DE WAARHEID OVER KERNENERGIE

​

Sinds de jaren 60 wordt er heel veel negatieve propaganda verspreid over kernenergie. Zo is er gelogen over het afval, de kosten en de effectiviteit van kernenergie en zijn problemen met kerncentrales uit het verleden uit hun verband gerukt en 'misbruikt' om kernenergie bewust in een kwaad daglicht te stellen.

​

Ook de rol van klimaatwetenschappers is uiterst dubieus te noemen aangezien kernenergie feitelijk gezien het meest effectief is om de door hun voorspelde opwarming van de aarde tegen te gaan. Kernenergie is immers CO2 neutraal.

 

In dit opinie stuk gaan we aan de hand van diverse video's dieper in op de negatieve propaganda en leugens over kernenergie.

​

Michael Schellenberger

We beginnen met een video uit oktober 2018 van een interview dat RTL-Z had met Michael Schellenberger. Michael is, zo verteld hij zelf, kind van vrij extremistische klimaat en milieu activisten en dus opgevoed vanuit een zeer groen gedachten goed. In de video legt hij uit wat zijn mening over kernenergie heeft doen wijzigen en verteld hij verder ook over de leugens rondom het afval en de waarheid over rampen zoals in Chernobyl en Fukushima.

De leugens over het afval

Al vanaf de jaren 60 wil men ons zeer graag laten geloven dat radioactief afval lekt en dus kan wegstromen maar dit is helemaal niet het geval. In het verleden heeft men inderdaad kernafval in zee gedumpt in roestige oude olievaten dat heeft gezorgd voor het vrijkomen van straling onder water, maar niet voor het 'lekken' van kernafval aangezien dat niet kan. Kernafval blijft weliswaar 100 jaar radioactief maar omdat het vaste materie is en dus niet kan lekken is het prima in beton te gieten waardoor het vrij is van straling zo lang het daarin opgesloten blijft.

 

De hoeveelheid kernafval is daarnaast echt vele malen kleiner dan de meeste mensen denken en wist je dat 90% van al het kernafval wereldwijd afkomstig is van ziekenhuizen waar het oa. is gebruikt voor radiologisch onderzoek voor bv. kanker patiënten.

​

In de onderstaande videos van FD.TV en NOSop 3 legt de directeur van Covra in Zeeland uit wat er met kernafval in Nederland gebeurd en hoe dit is  opgeslagen bij Covra in Borssele.

Kernenergie uit Thorium

De delftse hoogleraar Leen Kloosterman legt uit dat er in de jaren 70 een verkeerde keuze is gemaakt door ervoor te kiezen om kernenergie op te wekken door middel van verrijking van uranium. Volgens Kloosterman kan dit ook met thorium, dat goedkoper is, veiliger en effectiever, en er is een oneindig grote voorraad van op aarde. Tevens kunnen er in tegenstelling tot verrijking met uranium geen kernwapens mee worden gemaakt.

​

In de onderstaande video van EenVandaag legt Kloosterman het haarfijn uit en wijst hij ook op de leidende rol die Nederland zou kunnen hebben bij de uitrol ervan omdat kennis en expertise voornamelijk uit ons land komt. Uiteraard brengt dat ook een groot economisch belang met zich mee waarin Nederland koploper zou kunnen zijn.

​

Greenpeace oprichter over Kernenergie

Patrick More is één van de oprichters van Greenpeace. Hij voerde veel actie tegen kernenergie maar is daar sinds een jaar of 15 op terug gekomen en denkt dat de mensheid een fout heeft gemaakt door kernenergie in het verdomhoekje te plaatsen.

​

In de onderstaande video van EenVandaag licht hij zijn ommezwaai toe.

Deel dit artikel

Heb je vragen? Vul dan aub ons contactformulier in!

​

bottom of page