Blog
Realistisch Nieuws Blog
De groene stroom fabeltjes
Als energie leveranciers u vertellen dat u thuis 100% groene stroom geleverd krijgt, is dit een fabeltje. In Nederland komt namelijk totaal slechts 18% (22 miljard kWh) uit groene stroom. Groene stroom bestaat overigens uit Windenergie, Zonnepanelen èn Biomassa.
​
Uit wind en zon komt totaal in heel Nederland slechts 4%. Van het totaal van 18% groene stroom komt dus 14% van Biomassa centrales, en die zijn niet bepaald ‘groen’ te noemen. Lees hierover alles in ons opinie stuk: “De Onzin van Biomassa Centrales”.
De verhouding elektriciteit en gas
Wat belangrijk is om te weten is dat in veruit de meeste huishoudens 1/3e elektriciteit wordt gebruikt en 2/3e gas (90% van alle huishoudens in Nederland stookt nog op gas, deze verdeling is dus representatief voor veruit de meeste huishoudens). Als je dan bedenkt dat de eerder genoemde 18% groene stroom dus onderdeel is van dat 1/3e elektriciteitsgebruik en nog een groot deel daarvan dus discutabele biomassa is, dan zul je begrijpen dat het aandeel wind en zon echt uiterst klein is en dat energieleveranciers die melden dat u 100% groene stroom geleverd krijgt dus een fabeltje vertellen.
Stroomnet beheerders slaan alarm over groene stroom
Ook de stroomnet beheerders zoals Tennet sloegen begin december 2021 alarm over het feit dat het stroomnetwerk de groene stroom niet kan verwerken. Groene stroom is namelijk zogenaamde “wiebelstroom”. Als het heel hard waait en of de zon schijnt krijgt het stroomnetwerk er zoveel van binnen dat het niet verwerkt kan worden en het netwerk er instabiel van wordt (gevaar van overbelasting). Als het niet waait en de zon niet schijnt komt er uiteraard niets binnen maar is er wel andere “grijze” stroom nodig, komend uit kernenergie of kolencentrales. Groene stroom kan (nog) niet worden opgeslagen.
Wisselstroom vs. Gelijkstroom
Het hele Europese stroomnet is ingesteld op wisselstroom, en daar zit direct een probleem als het gaat om wind en zonne-energie opwekking. Wisselstroom verliest op lange afstanden namelijk heel veel aan effectiviteit, daarom worden overzeese verbindingen met gelijkstroom aangelegd. Met andere woorden als er stroom vanaf een windpark dat 12 km uit de kust op zee staat vervoerd moet worden naar land, gaat er onderweg veel stroom verloren wat de effectiviteit van groen opgewekte stroom natuurlijk niet ten goede komt.
Belasting op elektriciteit
Wist u dat de belasting op elektriciteit nog altijd 5 x zo hoog is dan op gas? Overheden hebben aangegeven dit te willen veranderen om het gebruik van groene stroom te bevorderen, maar vooralsnog is alleen de belasting op gas verhoogd en die op elektriciteit nog niet verlaagd. Iedere energierekening van een huishouden in Nederland bestaat uit drie delen:
​
-
Vastrecht (Het vastrecht is een vast bedrag dat u per maand, kwartaal of jaar aan uw energieleverancier betaalt voor de levering en het transport van energie)
-
Belasting
-
Verbruik (in de meeste huishoudens dus 1/3e elektriciteit en 2/3e gas)
Gemiddeld wordt ongeveer de helft van uw energierekening bepaald door vastrecht en belasting en de andere helft door verbruik. Veronderstel dus dat uw maandelijkse energierekening 150,- euro is, dan is dit 75,- euro vastrecht en belasting en 75,- euro verbruik. Van die 75,- euro is dan 25,- euro voor gebruik van elektriciteit en 50,- euro voor het verbruik van gas.
Besparing door warmtepomp isolatie
Als u dus weer eens van Frans Timmermans, Jesse Klaver of Diederik Samson hoort dat u kunt ‘besparen’ door uw huis te vergroenen is ook dit een fabeltje. Een warmtepomp kost namelijk incl. installatie zo’n 15.000 euro en het laten aanbrengen van isolatie gemiddeld ook 15.000 euro. Totaal dus een investering van 30.000 euro.
Als we uitgaan dat een gemiddeld huishouden dus 50,- euro uitgeeft aan maandelijks gasverbruik, en daarvoor nu een elektrische warmtepomp in de plaats komt en de belasting op elektriciteit (nog) 5 x zo hoog is dan op gas, verwachten experts dat op die 50,- euro zo’n 30% wordt bespaard (zo’n 18% uit de warmtepomp en nog eens 12% uit isolatie). Dat is dus 15,- euro per maand.
De rekensom
Snelle rekensom: 30.000 : 15 = 2.000 maanden voordat u uw investering heeft terugverdiend (dat is ruim 166 jaar). Dat is voor de meeste huishoudens op dit moment natuurlijk niet interessant. Natuurlijk zou het kunnen dat de overheid de belasting op elektriciteit verlaagd in de komende jaren en deze rekensom daardoor iets gunstiger uitvalt, maar u herinnert zich ook vast nog wel het kwartje van Kok… beloftes in de politiek blijken op lange termijn meestal niet zoveel waard.
​
Deel dit artikel
Heb je vragen? Vul dan aub ons contactformulier in!
​