top of page

Is vuurwerk nu echt zo gevaarlijk?


Ieder jaar opnieuw worden we in de media overspoeld met angstbeelden over vuurwerk, maar zijn die terecht als we kijken naar de cijfers en de risico's? Toen we het aantal vuurwerkincidenten bijvoorbeeld vergeleken met het aantal jaarlijkse bijtincidenten met honden kwamen we tot een opmerkelijke bevinding.


We gebruiken 2019 als referentiejaar, want toen was er nog geen vuurwerkverbod.

​- Vuurwerk 2019: 1.300 incidenten waarvan 385 op de spoedeisende hulp

- Bijt incidenten met honden 2019: 150.000

De kans dat je dus door een hond wordt gebeten is 115 x zo groot dan dat je iets overkomt door vuurwerk en bij honden loert dit risico alle dagen van het jaar terwijl dit bij vuurwerk slechts 1 dag per jaar is.


Dus gaan we nu ook alle honden verbieden of gaan we leren accepteren dat er risico's zijn in het leven? Het is altijd belangrijk om risico's te wegen en te kijken naar de proportionaliteit van maatregelen om die risico's in te dammen, en die lijken bij vuurwerk ondanks alle media paniek gewoon niet geheel terecht (waarmee we overigens natuurlijk niet de vuurwerkslachtoffers of het geweld tegen politie- en ambulancepersoneel bagatelliseren maar hopelijk hiermee wel de risico's van het afsteken van vuurwerk in perspectief plaatsen).

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page