top of page

Verplichte rapportage zakelijk èn woon-werkverkeer werknemers


Werkgevers met 100 of meer werknemers zijn vanaf 1 januari 2024 verplicht om alle gereden kilometers te rapporteren over zowel het zakelijke deel als het woon-werkverkeer van hun werknemers.


26 Wetten worden 1 wet

Deze verplichting maakt onderdeel uit van de Omgevingswet van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat waarmee 26 wetten worden samengevoegd tot 1 wet.


Dat klinkt mooi, maar als je leest waar de omgevingswet voor bedoeld is, is de verplichte rapportage zakelijk en woon-werkverkeer een totale vreemde eend in de bijt.


Minder kilometers voor het klimaat

Wat de overheid echt beoogt met de verplichte rapportage op zakelijke en privé gereden kilometers, is, behalve nog meer overheidscontrole, dat ze willen dat werkgevers ertoe bijdragen dat hun werknemers zich meer ‘bewust’ worden van door hun privé gereden kilometers en zij hun werknemers erop kunnen wijzen om minder privé kilometers te rijden in de auto van de zaak, want dit zou goed zijn voor de omgeving, lees ‘het klimaat’.


Rapportageverplichting werk gebonden personenmobiliteit (WPM)

De verplichting heet: ‘Rapportageverplichting werk gebonden personenmobiliteit’, afgekort WPM. Alleen bedrijven met 100 of meer werknemers in dienst moeten aan deze rapportageverplichting voldoen.


Werkgevers moeten de werknemers van alle vestigingen van een onderneming of rechtspersoon bij elkaar optellen. Hierbij tellen alleen werknemers mee die een arbeidsovereenkomst hebben met de werkgever voor minimaal 20 uur betaalde arbeid per maand. Uitzendkrachten en Ingehuurde gedetacheerden tellen niet mee.


Bureaucratie neemt door deze wet niet af maar toe

Voor heel veel ondernemers zal de hoeveelheid werk in de vorm administratie dus enorm toenemen. Uiteraard brengt het ook kosten met zich mee om zakelijke auto's uit te rusten met GPS trackers of om werknemers op te zadelen met het bijhouden van een kilometerregistratie die dan maandelijks verwerkt dient te worden in de bedrijfsadministratie voor aangifte bij de Belastingdienst.


Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief

Om te voorkomen dat we elkaar in de toekomst mogelijk minder of niet meer kunnen bereiken, kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief (zie footer van de website of onze opinie en blog pagina's, daarop staat een pop-up). Op die manier kunnen we elkaar bereiken in tijden van grotere censuur. Uiteraard blijven we wel actief op X (voorheen Twitter), GETTR en sinds kort ook op Thruth Social.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page